Enligt EAZA är bara vuxna schimpanser farliga för människor Foto: Furuviksparken

Ihjälskjutne Torsten var inte farlig enligt EAZA:s dokument

Uppdaterad
Publicerad

Schimpansen Torsten som blev ihjälskjuten på Furuviksparken när den rymde från sitt hägn i december förra året var inte farlig för människor. Enligt djurparksföreningen EAZA är det bara vuxna primater som är farliga för människor. Detta var P4 Gävleborg först att rapportera om.

Tillsammans med Santino, Linda och Manda blev schimpansen Torsten ihjälskjuten. Detta efter att de rymt från Furuviksparkens aphus i december 2022. Han var då tre år gammal och till skillnad från de övriga schimpanserna var han icke-farlig.

Icke-farlig enligt dokument

I ett av sina guidedokument för djurparker listar organisationen EAZA de djuren som kan innebära en hög risk för människor. Enligt listan är det bara vuxna schimpanser som är farliga.

– I normalla fall skulle en schimpansunge inte innebära risk för människor men i särskilda fall kan ens beteende vara oförutsägbart, skriver EAZAs kommunikations ansvarig Tomasz Rusek i ett mejl.

Furuviksparkens vd Sandra Wilke skriver i ett mejl till SVT Gävleborg att det var för riskabelt att söva Torsten.

– Då flera schimpanser var lösa i parken samtidigt fanns inte möjlighet att söva och hämta upp endast en schimpans, då risken för veterinär och djurvårdare hade blivit allt för stor, säger hon.

Kan ni i efterhand tänka att det var onödigt att skjuta Torsten?

– Jag vill vara tydlig med att det var ingen som ville avliva någon schimpans. Vi är förkrossade över att vi behövde ta det beslutet, men det var en oerhört svår situation där många faktorer spelade in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet