Mohammad efter flygkraschen i Iran: ”Jag vill se rättvisa för min brors död”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan förolyckades Gävlebon Shahram Tajik då Iransk militär sköt ner ett Ukrainskt flygplan. Sedan nedskjutningen har Shahrams bror Mohammad Tajik väntat på att Iran ska ställas inför rätta. 

– Vi vill inte ha pengar, vi vill ha rättvisa, säger Mohammad Tajik.

Mohammad Tajik kom till Sverige tillsammans Shahram 2014 men till skillnad från sin bror fick han inte stanna kvar i landet.

Shahram läste in hela grundskolan efter ankomsten till Sverige och var planerad att ta studenten från Polhemskolan till våren 2020.

– Han var så glad och stolt över att få ta studenten. Det var allt han pratade om, säger Mohammad Tajik, som idag lever i Frankrike. 

Kritisk mot Sveriges hantering

Mohammad är kritisk till att Sverige försöker förhandla med Iran och inte ställer dem inför rätta i Internationella domstolen i Haag.

– Allt vi i familjen har hört från Sverige är ”Ni ska få pengar”. Vi vill inte ha pengar, vi vill ha rättvisa, säger Mohammad Tajik.

Förhandlingar i stå

Det är nu två år sedan Iransk militär sköt ner ett Ukrainskt flygplan med Gävlebon Shahram Tajik och sexton andra personer hemmahörande i Sverige ombord. Sedan dess har varken rättsprocess mot flygbolaget eller försök till förhandlingar med Iran lett till något skadestånd till Shahrams anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.