Den 23-årige mannen har överklagat livstidsdomen till hovrätten för att försöka bli frikänd från mordanklagelsen. Foto: Robin Herzog.

Advokaten: Expojkvännen kan inte bindas till mordet på Tova Moberg

Publicerad

Den 23-årige expojkvännen vill frikännas helt från mordanklagelserna. Samtidigt yrkar åklagaren på livstids fängelse.
- Han vill bli frikänd, säger försvarsadvokat Thomas Olsson. 

I Hudiksvalls tingsrätt dömdes 23-åringen till livstids fängelse för mordet på sin 19-åriga flickvän, Tova Moberg. Domen överklagades och på torsdagen hölls slutpläderingarna i Hovrätten där mannen hade med sig sin nye advokat, Thomas Olsson. 

– Omständigheterna i målet kan inte binda min klient vid den här gärningen. Och dessutom finns det stort utrymme för alternativa händelseförlopp som utesluter honom som gärningsman, säger Thomas Olsson.

Nya teorier

Hovrättsförhandlingarna är något av en repris på tingsrättsförhandlingarna då inga nya bevis har lagts fram. Skillnaden är den tilltalades nye advokat Thomas Olsson har fått presentera nya argument. Under förhandlingarna tryckte han på att bevisningen mot hans klient var svag, att det var ett indiciemål och att det är spekulativt att den tilltalade ska ha dödat Tova.

Olsson presenterade även en teori där Tova ska ha färdats i en bil med andra personer under mordnatten och att hon mycket väl kan ha dödats under tiden.

Samlad

Under slutpläderingarna fanns den tilltalade på plats. Han satt ned stillsamt under hela förhandlingen. Mittemot honom satt målsäganden. Och bakom honom satt två vakter. Åklagare Christer Sammens var den som började med sin slutplädering och han yrkar fortfarande på livstids fängelse.  

– Det finns ett livstidsstraff man ska tillämpa i vissa fall och i det här fallet så menar jag att det bör tillämpas, säger Christer Sammens.

Dom meddelas om två veckor, den 17 maj. Om den tilltalade inte frikänns från mordanklagelsen yrkar Olsson på 14 års fängelse.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet