Efter många års diskussioner blev det på onsdagen klart att Villa Sjötorp inte rivs. Foto: Erik Engelro/SVT

Sista ordet sagt – Villa Sjötorp räddas

Uppdaterad
Publicerad

Gävle hamn får inget rivningslov för Villa Sjötorp. Det står nu klart efter Samhällsbyggnadsnämnden sammanträdde på onsdagen där nämnden röstade emot rivning och för att den gamla sommarvillan ska få stå kvar.

– Alliansen ville bifalla rivningslovet, men de Rödgröna och Sverigedemokraterna gick samman och beslutade att säga nej till rivningslovet, säger Roland Nilsson (M), som är nämndens ordförande.

Han fortsätter: 

– Vi bedömde att intresset för hamnen och intresset för kommunikation är tyngre än att rädda Villa Sjötorp. Hamnen har i sin ansökan framställt det så att de tycker att det är besvärligt med Villa Sjötorp som står där, de har ingen användning för huset. Däremot har man investerat en hel del i Gävle hamn och eftersom Gävle hamn är viktig för kommunen och hela regionen, så det är i också viktigt att hamnen får möjlighet att utnyttja hela området. 

Högt kulturmiljövärde 

Det var med röstsiffrorna 6-7 som Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att inte ge Gävle hamn rivningslov för den omdiskuterade sommarvillan Villa Sjötorp. Det trots att kommunstyrelsen i januari, med stor majoritet, klubbade beslutet för just ett rivningslov. 

– Vi har kollat på de expansionsplaner som hamnen har i dag och det man framförallt talar om är ett järnvägsspår. Spåret kommer inte att gå exakt på den plats Sjötorp står, utan det kan gå vid sidan av och det betyder att Sjötorp kan står kvar, säger nämndsledamoten Daniel Olsson (S) och fortsätter: 

– Och kollar man på det kulturmiljövärde som huset har så har vi som kommun också skyldighet att bevara det. Utifrån den aspekten valde vi att avslå rivningslovet. 

Byggdes på 1880-talet

Frågan om Villa Sjötorp vara eller icke vara har diskuterats högljutt och under en lång tid. Många har engagerat sig i det gamla huset från 1880-talet. Redan på 70-talet startades den första föreningen för huset och sedan en rivning kom på tal har också flera röster gjort sig hörda i olika grupper på sociala medier. 

Varför tror du att Villa Sjötorp väcker så många känslor? 

– Det är ju en del av Gävles historia och vi har haft en diskussion i många år i Gävle kring olika byggnader som har varit på väg att rivas. Många människor engagerar sig i den typen av frågor och det tycker jag är kul, säger Daniel Olsson (S). 

Är sista ordet om huset nu sagt?

– I dag är det här det beslut som gäller. Men vad som kommer i framtiden, det vet vi ju inte, säger Roland Nilsson (M). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.