Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
17-åringen omhändertogs av socialtjänsten, berättar Ulf Back. Foto: SVT/Roger NilssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Runt femton bilar satta i brand på Brynäs i Gävle på måndagsmorgonen

Uppdaterad
Publicerad

Sju bilar på Jarlavägen på Brynäs i Gävle sattes i brand på måndagsmorgonen. Flera av dem blev helt utbrända innan räddningstjänsten hann släcka. Senare under morgonen brann ytterligare fem bilar i samma område. Polisen grep en misstänkt gärningsman – som nu har släppts på fri fot.

– De har inte börjat brinna av sig själv kan jag säga och vi vill ha in vittnesuppgifter, säger Linda Winge vid polisens regionledningscentral.

Det var vid fyratiden på morgonen som larmet kom om att flera bilar brann på Jarlavägen.

Totalt handlade det om sex bilar från start och sedan tog ännu en bil eld vid ett senare tillfälle. Alla bränder kom under kontroll berättade Gästrike Räddningstjänst.

Tidigt på morgonen sa polisen att det inte fanns någon misstänkt gärningsman, och att man upprättat anmälan om skadegörelse genom brand. Vittnen hade dock sett en man springa runt på parkeringen i samband med bränderna, och varit in i flera bilar.

Ungefär samtidigt på tidiga morgonen började det brinna i ett soprum på Vegagatan som är en gata som går parallellt med Jarlavägen. Även den branden blev släckt. Två fönsterrutor hade också krossats på byggnader i närheten.

Fler bilbränder

Fler bränder upptäcktes senare. Vid 07.30 brann bilar även på Väpnargatan, Brynäsgränd och Sjätte Tvärgatan vid Brynäs centrum. Samtidigt som larm om brand kom på Väpnargatan upptäcktes ännu en brand vid Brynäs centrum, uppger räddningstjänsten.

Totalt har det varit fyra bränder och fem bilar som brunnit inom loppet av 30 minuter mellan 07.30 och 08.00, enligt räddningstjänstens information vid 08-tiden. Alla bränder har släckts och polisen är på plats. Brandplatserna spärras av och polisen genomför undersökning.

En misstänkt gripen

Vid 08-tiden kunde en misstänkt gärningsman gripas av polisen. Detta efter att vittnen vid 07.30 sett en man springa iväg just innan en brand utbröt på Brynäsgränd. Vittnens uppgifter ledde polisen till att en yngre man blev kontrollerad eftersom han stämde in på signalementet. Ynglingen släpptes senare under dagen på fri fot, då åklagaren bedömer att bevisningen inte räcker för att hålla honom frihetsberövad.

Diverse föremål som anträffats i närområdet vid gripandet togs i beslag, men polisen vill inte kommentera vad det är för föremål.

Flera bilar sattes i brand på Brynäs i Gävle under måndagsmorgonen.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till oss!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer