Foto: Markus Dahlberg/SVT

Laxar dör av svampangrepp i Dalälven – men expert ger lugnande besked

Uppdaterad
Publicerad

Ligger de inte apatiska i vattenbrynet så har de redan dött. Laxarna är vita av svamp i Dalälven genom Älvkarleby, men enligt experter som forskar i området är detta ett återkommande fenomen.

Det går att komma nära laxfiskarna som har lagt sig i älvkanten vid Laxön i Älvkarleby, men de ser uppenbart sjuka ut med sina vita blåsor. Enligt Jörgen Rask som arbetar vid Sveriges lantbruksuniversitets forskningsstation vid Dalälven är det svampangreppen som gör dem så svaga att de till slut dör.

– Svampen finns naturligt så när fisken gå ner i kondition, vilket den gör vid lek, har den inte mycket motståndskraft. Laxarna som har vandrat upp här har inte ätit sedan de var i havet och då är det lätt för svampen att angripa, säger Jörgen Rask.

Viktigt att hinna leka

SVT har rapporterat om liknande problem i Ljungan i Västernorrland. Där oroar sig experter för att vildlaxstammen är hotad, men det oroar sig inte Jörgen Rask för, i Dalälvens fall. Det viktiga är att fisken hinner leka innan den dör.

Jörgen Rask har under alla sina 17 år vid forskningsstationen i Älvkarleby sett svamp på laxfiskar. Foto: Markus Dahlberg/SVT

– Så här har det sett ut i stort sett varje år på hösten. I år är det kanske lite mer svamp än vanligt men inte alarmerande. Jag har sett mycket fisk leka här redan, så jag tror att nästa kull är tryggad, säger han.

Se fiskarna i Dalälven i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.