Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har haft ett tufft arbetsklimat länge – sen kom pandemin” – Anna Wimalm, specialsjuksköterska på IVA. Foto: SVT

Sommarsemestern inom vården ännu inte fastställd – väcker stor oro

Uppdaterad
Publicerad
Med drygt två veckor kvar till midsommar har personalen på Gävle sjukhus inte fått reda på när de ska ha semester ännu. Vissa avdelningar kommer inte heller få fyra veckor under sommaren utan tvingas flytta fram en vecka till september. Som ersättning får de 15 000 kronor per vecka.

– De har ju lagt fram den här 15 000-kronors-moroten men den har medlemmarna i vårdförbundet inte tagit frivilligt. Vi har inte möjlighet att välja när schemat inte går ihop, säger Anna Wimalm, specialistsjuksköterska på IVA.

Det är i vanliga fall tufft inom sjukvården men att inte veta hur det blir med sommarsemestrarna har varit en stor oro i arbetsgruppen på IVA. Anledningen till att beslutet fattats så nära inpå sommaren är på grund av svårigheterna att planera när det inte går att förutse hur pandemin utvecklas.

– Det har varit otroligt svårt att få ihop det. Där den stora svårigheten har varit att förutse hur mycket behöver vi sätta för att ha covid-vård i sommar, vi har ju inte riktigt sett någon jättetydlig nedgång ännu, säger Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Krisstöd för de som jobbar med covid-patienter

Gävle sjukhus påtalar vikten av återhämtning för att undvika ett bakslag i höst. De har även upprättat krisstöd speciellt för vårdpersonal som jobbar med covid-patienter men även de som drabbats av sjukdomen samt deras anhöriga.

I klippet ovan. Se Göran Angergård, hälso- och sjukhusdirektör och Anna Bergström, avdelningsordförande Vårdförbundet Gävleborg, berätta om semesterplaneringen samt hör Anna Wimalm, specialsjuksköterska på IVA prata om hur den sena planeringen drabbar henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet