Fredrik Pahlberg, kommunchef i Ovanåkers kommun Foto: SVT

Trots minskad smitta i länet – skenande smittspridning i Ovanåker

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Ovanåkers kommun är just nu den högsta i kommunen sedan coronapandemin startade. Kommunledningen ser allvarligt på utvecklingen.

Båda åldersgrupperna 50 till 59 år och 10 till 19 år är de som testar mest positivt i Ovanåkers kommun just nu. Från att ha något enstaka fall i mitten av mars till att under vecka 15 ha 531 nya konstaterade fall per 100 000 invånare.

Unga och barn har en betydande roll

Under onsdagen gick kommunen ut med att de stänger sina två fritidsgårdar, Kajen i Edsbyn och Grottan i Alfta, på obestämd tid. Ungdomar och barn har i dag en mer betydande roll i smittspridningen än vad man sett tidigare.

Coronaviruset i Gävleborg

– Vi måste se till att vi följer restriktionerna. Håll valborgsfirandet i familjegrupperna och ni som har tonåringar och unga vuxna hemma ta dialogen. Det är extra viktigt att de också hjälper till, säger Ovanåkers kommunchef Fredrik Pahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet