Detta är 2014 års upplaga av Gävlebocken. Foto: TT

Johan Adolfsson skickade bockkopia till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Johan Adolfsson har varit kommunikationschef i Gävle i sex år och har varit utsatt för kritik flera gånger. Bland annat ville han att alla användare på internet skulle få döpa fotbollsarenan Gavlevallen 2014, något som bland annat AIK-fansen tog fasta på och försökte kuppa igenom namn kopplat till AIK. Då spelade Gefle IF fortfarande i Allsvenskan.

2015 lämnade tidningen Arbetarbladet samarbetet kring Gävlebocken eftersom de saknade förtroende för Adolfsson som då i rollen som talesperson för bocken bland annat fraktat en kopia på bocken till Kina och framhärdade att det var den aktuella bocken som stått i Gävle.

”Det är ändå en bock och kostnaden för att skicka virke och byggjobbare till Kina var 107 000 kronor vilket var väl investerade pengar. Det motsvarar cirka en tredjedel av annonskostnaden för en enda helsidesannons i nationella dagstidningar”, sa Adolfsson bland annat när det visade sig att det var en byggsats av bocken som fraktats till Zhuhai.

Kommunen inför rätta om avtal

2017 drog tidningen Aftonbladet Gävle kommun inför rätta eftersom man vägrade lämna ut direktsända bilder från sin webbkamera på julbocken till Aftonbladet som hävdade att det var allmän handling. Då hade Mittmedia slutit ett avtal med kommunen och Johan Adolfsson om att få visa bilderna i bland annat Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Kammarrätten gav dock kommunen rätt, som därför kunde fortsätta att välja att ingå avtal med utvalda medieföretag om att sända webbilderna på bocken när Aftonbladet vägrade sluta ett avtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer