Bergvik skog har bett kronofogden om hjälp att stänga ett bärplockarläger på deras mark. Foto: Margareta B Kubista/TT/Arkiv

Skogsbolag ber kronofogden att riva bärplockarläger

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Bergvik skog har vänt sig till Kronofogden för att få hjälp med att stänga flera bärplockarläger i Hälsingland.

Bolaget skriver i sin anmälan till Kronofogden att personerna som bor i lägren har ockuperat mark som tillhör skogsbolaget och att det har uppstått sanitära olägenheter på platsen genom nedskräpning och genom att man använder skogen som toalett.

Stora problem med nedskräpning

Annika Svässar är planeringsledare på Stora Enso, som äger Bergvik skog. Hon har inte själv besökt lägren, men säger till SVT Nyheter Gävleborg att det oftast rör sig om 10-15 tält.

– Det brukar bli stora problem med nedskräpning och även problem för boende runt omkring, säger Annika Svässar.

I sin ansökan till Kronofogden skriver skogsbolaget också att vid ett av lägren, i Söderhamns kommun, så har bärplockarna använt träd för att elda med och för att använda som material för att bygga vindskydd. De två övriga läger som skogsbolaget vill ha hjälp med ligger i Bollnäs kommun.

Akut problem

I anmälan hävdas att detta är ett interimistiskt yrkande, det vill säga ska börja gälla direkt och tills vidare, och att man inte kan godta uppskov eftersom de olägenheter man beskrivit inte kommer att upphöra, utan kommer att fortsätta och bli värre fram till dess att blåbärssäsongen är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.