Moderatpolitiker vill se hårdare tag mot olagliga boplatser

Publicerad

Den moderate riksdagsmannen Lars Beckman kritiserar regeringen för att inte ta tillräckligt krafttag mot bärplockarläger eller olovliga boplatser med EU-migranter.

Idag krävs det att alla personer som en markägare vill avlägsna från sin mark identifieras, många gånger blir det svårt att avhysa någon eftersom personerna i fråga antingen saknar identitetshandling eller inte låter sig identifieras. Regeringen föreslår att det strikta identifieringskravet slopas.

Men Lars Beckman(M) menar att förändring enligt förslaget blir meningslös eftersom det samtidigt står att sökanden ska vidta ”rimliga åtgärder” för att identifiera de personer man vill avhysa.

– Regeringen har i media gjort ett stort nummer av att man vill ge ökade möjligheter att snabbt avlägsna olovliga bosättningar men det verkar snarast vara ett mediejippo istället för en lagstiftning som löser frågan säger Lars Beckman vidare.

Dyrare för markägaren

För de markägare som i dag begär hjälp från Kronofogden får betala 600 kronor per person som ska avhysas. Som en förändring föreslår regeringen att  ett schablonbelopp om 5000 kronor per plats som ska avhysas. 

– Den moderata utgångspunkten är att markägaren, som redan drabbats av att ha fått sin egendom förstörd inte ska behöva belastas med kostnader för att få sina rättigheter tillvaratagna, skriver Lars Beckman i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.