• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Foto: SVT Design

Skogsbrand vid Gårdskär utanför Älvkarleby – elden spred sig snabbt

Publicerad

En skogsbrand har under onsdagen rasat vid Gårdskär i Älvkarleby kommun. Branden spreds snabbt på grund av kraftig vind. Men vid 21-tiden uppgav räddningstjänsten att branden var inringad och under kontroll.

Första larmet om branden vid Gårdskär kom vid 15.43. Då hade folk i området under hela eftermiddagen känt brandlukt och ringt SOS Alarm utan att kunna lokalisera plats. Gästrike räddningstjänst bedömde då att det kunde komma brandlukt från en skogsbrand i Västmanland.

Personal från tre stationer var på plats och man väntade vid 17-tiden in en helikopter som skulle hjälpa till med släckningsarbetet. 

Väntade på helikoptrar

Vid 20-tiden väntade man fortfarande på att två helikoptrar skulle komma till platsen för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– Vi har inte branden under kontroll än, sade Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid Gästrike räddningstjänst.

På kvällen hade dock vinden avtagit mot tidigare, vilket var positivt för brandbekämpningen uppgav hon.

Vid 20.30-tiden anlände den första helikoptern, vid 20.45 kom den andra fram och påbörjade släckning från luften.

Vid 21-tiden var beskedet från Johan Melin, tjänstgörande inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst, att branden var under kontroll. Detta tack vare brandbekämpningen, samt att kvällen medförde mindre vind och mer luftfuktighet.

”Jätteskönt, ser mycket bättre ut”

– Det är jätteskönt, läget ser mycket bättre ut på plats. Sista timmen har gått mycket bra, och vi bedömer att vi har branden under kontroll. Vi har ingen spridning påt något håll, sade Johan Melin till SVT vid 21-tiden.

Ett 30-tal personer arbetade under kvällen med brandbekämpningen. Ytorna som brann uppgavs vara ett hygge på åtta hektar, och ett skogsparti på sex hektar. Det finns inga byggnader i närheten av branden.

Trappade ned insatsen

Vid 21-tiden skulle styrkorna börja avvecklas, så att inlånade brandmän från angränsande län och brandstationer kunde avbryta insatsen.

Under natten blir Gästrike räddningstjänst kvar tillsammans med markägarens personal, för eftersläckning och fortsatt släckning. Helikoptrarna bedöms kunna flyga till senast 22-tiden, sedan blir det för mörkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer