Skottlossning mot fritidsgård i Gävle – tonåring skadad

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke har hittats skottskadad inne på en fritidsgård i Gävle. Det finns ännu ingen gripen, men enligt polisen rör det sig troligen om fler än en gärningsperson.

– Vi misstänker att det här är kopplat till den kriminella konflikten i Gävle, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson hos polisen.

Polisen är på plats i stadsdelen Sätra i Gävle under fredagskvällen med anledning av att personer i området har hört höga smällar.

En 17-årig pojke hittades senare inne på en fritidsgård med misstänkta skottskador. Han fördes till sjukhus vaken och talbar, och hans skador ska inte vara livshotande.

– Vad vi tror så har man skjutit utifrån och in genom en dörr. Sen om personen är träffad inomhus eller utomhus kan jag inte svara på, men han anträffades inne i byggnaden, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson hos polisen.

Enligt polisen finns det spår av att skott har avlossats in i fritidsgården. Flera personer befann sig då i byggnaden, men det är ingen annan som kommit till skada.

”Bör vara många som hört och sett saker”

Polisen utreder händelsen som försök till mord och grovt vapenbrott. Platsen är avspärrad för teknisk undersökning och informationsinhämtning pågår.

– Vi har flugit drönare runt området för att dokumentera brottsplatsen från luften och tittar även på om det finns kameraövervakningar i närheten.

Det finns ännu ingen gripen. Polisen misstänker att det finns fler än en gärningsperson och är väldigt intresserade av allmänhetens iakttagelser.

– Det första larmet inkom vid 19.39 och så pass tidigt på kvällen bör det vara många som hört och sett saker. Även innan händelsen kan man ha iakttagit något som sticker ut. Vi är intresserade av både små och stora iakttagelser, säger Magnus Jansson Klarin.

– Vi misstänker att det här är kopplat till den kriminella konflikten i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.