Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Modernare teknik och nya arbetsuppgifter om Nato-styrkor behöver passera genom länet är att vänta för hemvärnet i Gävleborg. Hör överstelöjtnant Martin Skoglund förklara. Foto: Markus Dahlberg/SVT

”Skydda och bevaka” – länets soldater förbereder sig för Nato

Uppdaterad
Publicerad

700 hemvärnssoldater och ett 20-tal heltidsanställda militärer är vad försvaret i Gävleborg består av. Nu kan nya uppgifter vänta i och med Nato-medlemskapet.

Sedan sjunde mars är Sverige en del i försvarsalliansen Nato och det har påverkat intresset för att engagera sig i hemvärnet.

Välfyllda förband

– Nu under våren har vi haft en större tillströmning och vi har kunnat ta emot en hel del nya hemvärnssoldater och det innebär att våra förband är väl uppfyllda, säger överstelöjtnant Martin Skoglund som är chef för Gävleborgsgruppen.

Hemvärnet har sedan tidigare övat med andra nationer men det som kan bli nytt i Nato är att de frivilliga soldaterna kan behöva hjälpa till med bevakning i större utsträckning när Nato-styrkor passerar genom Gävleborg och exempelvis behöver stanna för natten.

Hör Martin Skoglund i klippet om Natos påverkan på Gävleborgsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.