Skyddsjakt på skarv godkänd i Ljusnefjärden

Uppdaterad
Publicerad

En yrkesfiskare i Sandarne har fått tillstånd att utföra begränsad skyddsjakt på skarv i Ljusnefjärden. Totalt får 15 skarvar fällas. 

De senaste åren har skarvpopulationen ökat kraftigt i Gävleborg och enligt länsstyrelsens senaste inventering fanns det uppemot 3700 skarvbon i länet. Bara i Söderhamn räknar man med att det finns över 10 000 skarvar. 

Skarvarna har dock förstört en betydande andel av fiskaren i Sandarnes fångst och därför har länsstyrelsen i Gävleborg nu beslutat att tillåta skyddsjakt på 15 skarvar i Ljusnefjärden. Dessa får dock enbart skjutas från fiskarens båt, något som Sveriges Radio P4 Gävleborg var först med att berätta om. 

– Vid större jakter som vi haft i länet så handlar det om att vi behöver skydda känsliga fiskpopulationer och att skyddsjakt är det enda lämpliga att vidta. Det är dock skyddsjakt som ska vara sista lösningen, säger Simon Viklund, handläggare vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Skyddsjakten får bedrivas till och med 30 november i år.

Hör länsstyrelsen berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.