Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om skyddsjakt efter en varg i området kring Korskrogen i Ljusdals kommun. Foto: Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT

Skyddsjakt på varg kring Korskrogen i Ljusdals kommun

Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om skyddsjakt efter en varg i området kring Korskrogen i Ljusdals kommun. Boenden vittnar om att vargen söker sig till gårdsplaner, gårdar och närliggande samhällen samt att ett flertal katter saknas i området.

Två ansökningar om skyddsjakt har kommit in till länsstyrelsen angående en varg som återkommande och under lång tid rört sig i Korskrogen i Ljusdals kommun.

Länsstyrelsen har via DNA kunnat bekräfta att vargen som rör sig i området ursprungligen kommer från reviret Räken och bedöms inte vara av genetisk vikt.

Försökt skrämma vargen

Boenden har försökt skrämma vargen men utan resultat. Enligt länsstyrelsen finns det stor risk att vargen kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur om den får fortsätta att anpassa sig i området.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det saknas andra lämpliga lösningar, ansökan om skyddsjakt ska därför beviljas. Skyddsjakten får pågå fram till och med den 15 november och utförs av jägare utsedda av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.