Skyddstillsyn för att ha eldat upp 21 bilar på Brynäs

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig Gävlebo döms till skyddstillsyn för grov skadegörelse och skadegörelse för att under en natt anlagt bränder så att 21 personbilar förstörts eller kommit till skada på Brynäs.

Det var natten mot den 11 februari som det förstördes bilar på sex olika platser i Gävle. Gävlebon, som greps av polisen i ett tidigt skede, nekar till brott.

Ensam gärningsman

Rätten anser det däremot är styrkt, bland annat genom tekniska fynd och vittnesmål, att 18-åringen varit ensam gärningsman och begått all skadegårelse. Däremot konstaterar rätten att den är bara på en av brandplatserna som skadegörelsen är så omfattande att den ska betraktas som grov, i övriga fall är det frågan skadegörelse av normalgraden.

Krävs synnerliga skäl för fängelse

Rätten konstaterar att om 18-åringen varit över 21 år hade han fått fängelse i ett år. Eftersom han var 17 år vid det aktuella tillfället skulle han fått en straffrabatt som gett fängelse i fyra månader. Men de konstaterar också att det krävs synnerliga skäl för att döma någon i den åldern till fängelse. Gävlebon döms därför till skyddstillsyn med föreskrift om drogavvänjande behandling.

Föräldrarna skadeståndsskyldiga

Gävlebon döms också att betala ett sammanlagt skadestånd på närmare 400 000 kronor. Det hade yrkats över en halv miljon kronor. Rätten anser också att Gävlebons föräldrar är skyldiga att betala en mindre del av det skadeståndet enligt gällande rättspraxis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer