Till vänster: bordsbänkar som placerats ut. Övre högerkant: bilbrand i Gävle, januari 2020. Nedre högerkant: meddelandekonversation mellan gärningsmännen. Foto: Bilder från förundersökningen

Tonårstrio döms till skyddstillsyn för bilbränder i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 25 bilar brann i Gävle i januari och nu döms tre män till skyddstillsyn för ett fåtal av dem. Männen, som nekat till brott, är i sena tonåren och döms även för grov stöld, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov skadegörelse samt sabotage mot blåljusverksamhet.

Det har varit en omfattande utredning med ett flertal åtalspunkter som resulterat i en sju dagar lång huvudförhandling i Gävle tingsrätt. Männen var åtalade för flera fall av skadegörelse genom bilbränder och den bevisningen som åklagarsidan presenterade har styrkt deras involvering i ett flertal bilbränder.

Åklagarsidans bevisning

Åklagarsidan presenterade omfattande bevisning. Bland den tekniska bevisningen återfanns bland annat filmer och bilder från de dömdas mobiltelefoner på ett flertal bilar som brinner och när räddningstjänst är på plats för att släcka bränderna.

I en snapchatfilm figurerar två av de unga männen när de tittar på en brand varav de ena säger ”ey grabbar, vem har gjort det här?” och den andra svarar ”vi”.

I mobiltelefonerna fanns även meddelandekonversationer som visar på hur männen planerar bilbränderna och att de efter ”22 avklarade bilar” förhoppningsvis kommer klara av 100 på tio dagar.

Även övervakningsfilmer presenterades som visar på hur de dömda befinner sig vid brottsplatserna innan och efter rapporterar om bilbränder inkommit. Bland annat visar en övervakningsfilm hur de tre dömda personerna varit och fyllt på bensindunkar samma natt som ett flertal bränder inträffade i Sätraområdet.

Polis tvingades tvärnita

De unga männen dömdes även för sabotage mot blåljusverksamhet efter att ha placerat ut bordsbänkar på vägbanor som lett till de platser där bränder har varit anlagda. I vittnesförhör uppgav en polis att hen behövt tvärnita för att inte krocka med bänkarna.

Med hänsyn till att gärningsmännen under lång tid varit häktade döms de mot sitt nekande till skyddstillsyn. Männen ska även genomgå särskilda vårdplaner samt betala ut skadestånd till ett flertal skadelidande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Gävle

Mer i ämnet