Smittläget försämras allt mer i Gävleborg – över tusen nya covidfall

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg ser en ökad spridning av covid-19 efter nyår. Vecka 51 hade regionen 780 positiva covidfall, det kan jämföras med 1 200 positiva fall under vecka 52.

– Det är en stor ökning. Det är mycket försämrat smittläge, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Läget har försämrats efter nyårshelgen och enligt smittskyddsläkaren är det i alla åldersgrupper som folk smittas.

– Det är en samhällssmittspridning. Både ungdomar och vuxna smittas, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

Ser ni om personer är vaccinerade eller ovaccinerade?

– Vi ser att många som har blivit inlagda på sjukhuset är ovaccinerade. Dessutom är några patienter som hamnade på iva ovaccinerade. Även vaccinerade smittas, men de får inte allvarliga symptom, säger Shah Jalal.

Enligt smittskyddsläkaren är det i nuläget inte aktuellt att införa några lokala restriktioner i länet. Regionen fortsätter att följa regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Uppmanar invånarna att testa sig

Smittskyddsläkaren uppmanar länsborna att testa sig vid symptom.

– Även vid minsta lilla symptom får man testa sig för covid-19 med PCR-test. Vi har kapacitet för analys så invånarna måste testa sig om man har symptom, säger Shah Jalal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet