Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kan inte rena vattnet”. Se Angelica Lindholm förklara varför produktionen stoppas. Foto: BillerudKorsnäs

Smutsvatten stoppar produktionen på Billerud Korsnäs

Uppdaterad
Publicerad

Pappersfabriken Billerud Korsnäs stoppade idag sin produktion på obestämd tid. Anledningen är att deras reningsverk inte klarar av att rena vattnet de tar från sjön Trösken. Sjön är för smutsig efter skyfallen som varit.

– För att skydda utrustningen så att den inte får långsiktiga problem har vi stoppat vår produktion. Det är en effekt av extremvädret i Gävletrakten. Vattennivåerna har varit så höga att vi inte kan pumpa in nytt vatten från Dalälven, säger Angelica Lindholm, kommunikationsansvarig Billerud Korsnäs Gävle.

Kylning, massatvätt och ångtillverkning

Billerud Korsnäs använder vatten från Dalälven via sjön Trösken till kylning, massatvätt och ångtillverkning. Men efter skyfallet har nivåerna i sjön varit för höga och det som kommit in till fabriken har varit smutsigt skogsvatten.

På fabriken jobbar cirka 700 anställda som nu fått gå över från papperstillverkning till att få ner vattennivån i Trösken. Det för att vattenreningen ska kunna återupptas och därefter även produktionen.

– Vi jobbar otroligt intensivt för att få igång produktionen så fort som möjligt. Det är lätt hänt att tänka när vi har ett stopp har medarbetarna ingenting att göra, men det kan vara tvärtom, de har fullt upp att göra allihopa, säger Angelica Lindholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet