Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet ovan för att få reda på mer om vad som är olagligt att göra på återvinningscentralen. Foto: Robin Herzog/SVT

Här listas vad som är otillåtet att göra på återvinningscentralen

Publicerad

Hudiksvallspolitikern Sven Bergström Trolin har polisanmälts för att ha tagit fönster från en container på en återvinningscentral. Så vilka regler är det egentligen som gäller när föremål ska slängas?
SVT besökte återvinningscentralen på Ulvberget utanför Hudiksvall för att reda ut vad man får göra och vad man inte får göra.

Allra vanligast bland de otillåtna företeelserna på återvinningscentralen på Ulvsberget är att människor bryter sig in på nattetid för att stjäla.

– Då stjäl de framförallt bilbatterier och metaller, sånt som är lätt att sälja. Vissa tider på året är det yrkeskriminella från närakring och andra tider är det mer ligor som åker omkring, säger Pär Norberg, avfallschef på tekniska nämnden i Hudiksvalls kommun.

Men även bland invånare som inte planerar att klippa upp lås och stängsel, utan på lagligt vis faktiskt vill bli av med föremål, förekommer regelbundet handlingar som egentligen är otillåtna.

Får inte ge bort skräp till andra

På återvinningscentralen på Ulvsberget finns det till exempel inte någon särskild yta där byteshandel får bedrivas. Det betyder enligt Pär Norberg att föremål som har passerat grindarna till återvinningscentralen därmed räknas vara avsedda att kastas, och de får därför inte ges till någon annan på återvinningscentralen som kan tänkas vara intresserad. Detta trots att föremålen ännu inte placerats i containrar.

– Löser man det utanför grindarna är det inget problem.

– Vad händer om ni ser att folk byter föremål eller ger föremål innanför grindarna?

– Då säger vi att det inte är tilllåtet, säger Pär Norberg.

Starta klippet ovan för att få reda på mer om vad som är olagligt att göra på återvinningscentralen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer