Alla kommuner i länet måste spara – drar ner på äldreomsorg och personal

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommuner i Gävleborg kämpar med stora kostnadsökningar just nu. Samtliga tio kommuner kommer att tvingas spara under nästa år. Det visar en undersökning som SVT har gjort.

Inför kommunernas budgetprocess, som pågår för fullt just nu, har SVT frågat samtliga kommuner i Gävleborg vilka verksamheter som har störst behov av besparingsåtgärder och vilken som är den främsta orsaken till att man måste spara.

Den bild som kommunerna gemensamt tecknar är besparingar på personal, främst inom äldreomsorg och för- och grundskola. Men även vägunderhåll och snöröjning kommer att få stå tillbaka.

– Det handlar om att ställa om till vad kommuninvånarna efterfrågar, säger Marie Centerwall (S), kommunalråd i Bollnäs. Kostnadsökningarna handlar framför allt om dyrare kostnader för placeringar av olika slag och det är ju dyra dygnskostnader på det.

Demografin ett växande problem i länet

För många kommuner i Gävleborg är demografin ett växande problem. Bollnäs är inget undantag. Allt färre individer i åldrarna 18-64 år ska försörja allt fler i åldrarna 0-17 år samt 65 år och äldre. Skatteintäkterna ökar helt enkelt inte i samma takt som behoven.

– Det är bekymmersamt så klart. Det är en utmaning att anpassa verksamheter som är riktad mot att vi har en åldrande befolkning. Det är färre ska försörja fler, avslutar Marie Centerwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.