På äldreboendet Gutenberg har besparingarna bland annat lett till färre aktiviteter för de boende och färre rehabassistenter. Foto: SVT

”Vi vänder på varenda krona” – äldreomsorgen i Bollnäs drabbas hårt av sparkrav

Uppdaterad
Publicerad

Äldreomsorgen i Bollnäs har länge jobbat för att komma i ekonomisk balans. Flera besparingar har gjorts, bland annat så håller Hamrelund särskilda boende på att avvecklas.

På äldreboendet Gutenberg har besparingarna lett till färre aktiviteter för de boende och färre rehabassistenter. Service som tvätt och städ har man också tvingats dra ner på.

– Vi får verkligen se till att vi vänder på varenda krona och att vi fokuserar på det som är viktigast för våra pensionärer, säger Katarina Sandström, enhetschef på äldreboendet Gutenberg.

Bollnäs kommun, med ungefär 27 000 invånare, går mot ett plusresultat för 2019, men ekonomin är trots detta ansträngd. Främst är det Socialnämnden som visar ett negativt resultat på minus 17 miljoner kronor. Orsakerna till Socialnämndens ökade kostnader är framför allt kostsamma placeringar av barn och unga, ett ökat behov av försörjningsstöd samt personer med missbruk.

– Det kommer bli tufft nästa år också, säger Tina Mansson Söderlund, socialchef i Bollnäs. När man har effektiviserat bort all luft i en verksamhet och vi ska göra neddragningar motsvarande vårt underskott, så måste vi radikalt ta bort verksamheter.

Äldre i kommunen får vänta längre på en plats

Att Socialnämnden i Bollnäs, där äldreomsorgen ingår, går back innebär bland annat att de äldre i kommunen får vänta längre på en plats på ett särskilt boende.

Har Socialnämnden ens en realistisk budget?

– Vissa delar är realistiska. Vissa delar kan man verkligen fundera över. Men man får hela tiden följa detta och se vad man kanske har missat i budgetplaneringen, avslutar Marie Centerwall (S), kommunalråd i Bollnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.