Solvei Envall från Ljusdal (t.h.) får ta emot priset som Årets eldsjäl från Ida Björnstad under Eldsjälsgalan. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Solvei Envall från Ljusdal blev Årets eldsjäl för integration genom idrott

Uppdaterad
Publicerad

Solvei Envall från Ljusdal prisades på torsdagen som ”Årets eldsjäl” för sitt arbete med nyanlända tjejer.

Priset är i kategorien Integration, där Solvei Envall gjort en insats genom att starta och vara verksam i den ideella föreningen Ljusdals Fritid. Föreningen jobbar för att hjälpa unga nyanlända tjejer att komma in i samhället.

Enligt ett pressmeddelande från Folkspel som står bakom priserna så använder Solvei Envall idrott och motion för att skapa integration, stärka tjejer och få dem att våga ta för sig mer. Hon berättar att startpunkten var när hon tog jobb på ett gym i Ljusdal och märkte det nästan bara var killar som tränade.

Åker på träningsläger

Eldsjälspriset är dels 25 000 kronor i ett personligt stipendium, dels 50 000 till ett projekt i föreningen. Utdelningen skedde på en gala i Stockholm på torsdagen.

”Nu ska jag ta ledigt från jobbet några dagar för att vara med tjejerna. Sedan ska vi på träningsläger till Cypern, så pengarna lär det inte blir några problem att få att rulla”, säger Solvei Envall i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.