Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukhusprästen Erika Ersholts jobbvardag har förändrats i samband med coronakrisen. De fysiska möten på avdelningarna har minskat och när hon ska träffa covidpatienter behöver hon ha skyddsutrustning – vilket gör det svårt att komma nära och trösta. Hör henne berätta om mötena i klippet. Foto: Lina Abusagr/SVT

Sjukhusprästen Erika Ersholt i Gävleborg samtalar med covidsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuskyrkans verksamhet vänder sig till patienter, deras anhöriga och personalen på sjukhuset. Erika och hennes kollegor har tröstat och funnits som stöd under coronapandemin.

Coronakrisen har förändrat Erikas vardagliga arbete. Fysiska möten på avdelningarna har minskat på grund av risken för smittspridning. När sjukhuskyrkans personal träffar patienter med covid-19 måste de ha på sig skyddsutrustning – vilket gör det svårt att komma nära och trösta.

– Det som har varit ett problem är att man inte får röra vid varandra. Man sitter där med någon som är jätteledsen eller rädd och så kan man inte ta dens hand.

Och fortsätter förklara:

– Först och främst lyssnar vi. Det finns en läkning i att berätta hur man har det, och att någon lyssnar utan att döma eller bortförklara. Oftast behöver man inte göra så mycket utan det räcker med att bara lyssna, berättar Erika Ersholt.

Ibland behövs inga ord

I ett samtal med en patient, anhörig eller personal behöver man inte alltid prata med varandra. I bland sitter man tyst för att visa att ”du är inte ensam”. Erika har ibland blivit kallad till människor utan att ha sagt något till varandra på en timme.

– Och när jag går säger de: ”Tack för att du kom”.

”Som sjuk och isolerad måste man känna sig helt osynlig och övergiven” – hör Erika berätta i klippet ovan om hur det är att samtala med människor innanför sjukhusets väggar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronakrisens ansikten i Gävleborg

Mer i ämnet