Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången på två år får man dansa i sommar. Det här betyder mycket för föreningarna som arrangerar danser i Gävleborg. Här berättar ordförande i Järvsö BK hur mycket det drar in under en säsong. Foto: Mikael Johansson/SVT

Sommardanserna i Gävleborg startar igen efter två års uppehåll

Uppdaterad
Publicerad

I två år har pandemin satt stopp för sommardanserna. Till helgen rullar logdanserna igång på allvar i Gävleborg.

Bergviksparken utanför Söderhamn, Nor i Järvsö, Laduholmen i Forsbacka och Tors Loge i Torsåker är de fyra dansställen i Gävleborg som regelbundet under hela sommaren ordnar dans i Gävleborg. Samtliga dansställen drivs av idrottsföreningar.

– Det är en viktig inkomst för våra föreningar, säger Sven Styffe vid Tors Loge Alliansen som består av tre föreningar – Torsåkers IF, SMK Hofors och Hofors Hockey – som ordnar sex danskvällar i sommar med start på lördag.

På tisdag är det säsongspremiär på Åsliden i Nor utanför Järvsö. 15 danskvällar har man på programmet i sommar.

–  Äntligen! Det är fantastiskt att sommardanserna kommer igång igen, säger Sören Görgård, ordförande för Järvsö BK.

Bergviksparken, som drivs av IFK Bergvik, tjuvstartade danserna redan den 6 maj, medans den som vill dans på Laduholmen, som drivs av Forsbacka IK, får vänta tills den 30 juni på den första danskvällen.

I videon ovan kan du höra vad pengarna föreningarna tjänar på danserna används till och hur viktigt det är för bygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.