Therese Stensson, åklagare, uppger att de två männen som suttit häktade misstänkta för de så kallade ”bombtermosarna”, har släppts men att misstankarna kvarstår. Foto: SVT

Två personer släppta på fri fot – häktades för ”bombtermosarna” på Nordost

Uppdaterad
Publicerad

Efter hundratals tips angående de nio så kallade “bombtermosarna” i Gävle och flera förhör – i fredags släpptes de två männen som suttit häktade. ”Misstankarna kvarstår”, uppger förundersökningsledaren.

De två männen har suttit häktade misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Det efter att polisen funnit sprängmedel i nio termosar vid ett narkotikatillslag på Nordost i Gävle.

– Analysresultaten har inte lett oss vidare mot de här två männen. Bevisen är inte tillräckligt starka för att hålla dem frihetsberövade men misstankarna kvarstår, säger Therese Stensson, förundersökningsledare.  

”Samtliga är fortsatt misstänkta” 

Det var i slutet av september som polisen genomförde en husrannsakan i en lägenhet på Nordost. Bombgruppen kallades in och fyra personer kunde senare anhållas. Sammanlagt har sex personer varit misstänkta i utredningen. Men ännu återstår vissa analyssvar. 

– Samtliga sex personer är fortsatt misstänkta. Jag vill ha alla analyssvaren innan jag avskriver någon, säger Therese Stensson. 

Hundratals tips 

Totalt hittades nio termosar vid husrannsakan och polisen har vädjat till allmänheten efter hjälp i utredningen. 

– Det har kommit in hundratals tips som polisen jobbar för fullt med. Vi vet ännu inte var inköpet av termosarna har skett men har fått uppslag på var vi ska söka, säger Therese Stensson. 

Finns det något motiv? 

– I nuläget finns det ingen klar motivbild utan den beror mycket på vilka man har som misstänkta, säger Therese Stensson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.