Stafettlärarare är en trend som oroar Jonas Larsson, biträdande rektor på Andersbergsskolan i Gävle. Foto: SVT

Stafettlärare oroar rektor på Andersbergsskolan i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler rektorer vänder sig nu till bemanningsföretag för att få hjälp att hitta lärare. En oroande trend menar biträdande rektor Jonas Larsson på Andersbergsskolan i Gävle.

Sen knappt ett år tillbaka finns det ett bemanningsföretag i Gävle som jobbar med att hjälpa rektorer med att rekrytera lärare. Inriktningen på just lärare har nu visats sig vara väldigt lyckosam.

– Vi har mycket större möjligheter att hitta folk eftersom vi gör det hela dagarna, varje timme. Så det går bra, säger Fred Hussein som är chef för Skolbemanning.

Akut läge

Det finns två anställningsformer. Antingen är skolan arbetsgivare eller så hyr bemanningsföretaget ut lärare och blir på så sätt lärarens arbetsgivare och skolan i sin tur blir lärarens arbetsledare.

Andersbergsskolan i Gävle är en av dem som har vänt sig till Fred Hussein och hans kollegor när en rekrytering drog ut på tiden och läget blev till slut akut.

Hur snabbt löste det sig efter att du hade hört av dig till bemanningsföretaget?

– Det tog ungefär en vecka, säger Jonas Larsson biträdande rektor på Andersbergsskolan.

Hur länge hade ni hållit på och sökt?

– I tre månader.

Oroad för trenden

Trots snabb hjälp är Jonas Larsson ändå orolig för den växande trenden med hyrlärare.

– Jag är orolig för det faktiskt. När man jobbar med barn och elever som vi gör så behöver man ha en kontinuitet. Vi behöver lärare som är fasta på sin post, vi behöver lärare som är behöriga och har rätt utbildning och det är det illavarslande att ha inhyrda lärare. Jag är orolig att man hamnar i ett system som sjukvården har idag med stafettläkare och då får vi stafettlärare till slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.