Stor brist på behöriga lärare

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på behöriga lärare i grundskolan och förskolan blir större och större. Skolorna i Gävleborg har aldrig tidigare annonserat efter så många legitimerade lärare.

– Situationen är oroande för att få behöriga lärarare i alla ämnen till alla skolenheter. I stort sett saknar alla skolor behöriga lärare i något eller några ämnen.

– Men i vissa ämnesområden är det särskilt besvärligt. Till exempel har vi mycket svårt att få behöriga läratre i praktiska och estetiska ämnen som slöjd, musik och moderna språk, säger Elisabeth Bäckström som är verksamhetschef för grundskolorna i Hudiksvall.

Söker allt fler

Under april 2016 annonserade man ut totalt 394 vakanta lärartjänster inom förskolan och grundskolan, i länet.

Det är nära 60 procent fler än samma månad i fjol.

Elisabeth Bäckström verksamhetschef för grundskolorna i Hudiksvall beskriver en mycket pressad situation.

– Som rektor är det svårt att gå på semester, och veta att man har flera obesatta tjänster, utan att veta riktigt hur det blir. För processen är så utdragen jämfört med tidigare år då vi  har varit klara tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.