Påsktraditionen Gästrik Konst lockar besökare i alla åldrar

Publicerad

Det årliga evenemanget Gästrik Konst blivit en tradition och ett begrepp bland både besökare och konstnärer. Årets konstrunda är den 19:e i ordningen och en som deltar i år är Anette Sundell. Med sin lekfulla och detaljrika keramik vill hon inspirera till att även smycka trädgården.

Konstrundan i västra Gästrikland är en stark tradition som lockar stora skaror och innebär många möten mellan människor kring konsten. Många besökare ägnar större delen av påskveckan till att åka runt till flera utställare. Man tittar på konst, umgås, och tar en fika. För 19:e året presenterar i år 57 konstnärer och konsthantverkare sina alster i både egna ateljéer och tillfälliga utställningslokaler.

– Jag har fått någon sorts hook på knoppar. Så det har blivit en del knoppar till växtstöd den senaste tiden, säger keramikern Anette Sundell i Överhärde.

Trend att inreda och smycka trädgården

Anette Sundell och deltar för åttonde gången i Gästrik Konst. Det som började med en spontananmälan till evenemanget för många år sedan, är nu en självklar och inspirerande tradition.

– Man får väldigt mycket bra respons och det är väldigt trevligt. Folk är intresserade och det är ju numera lite trendigt att även inreda och smycka sin utemiljö, säger Anette Sundell vars keramik har fått flytta ut i trädgården.

Arrangören hoppas på nytt rekord

Under påskhelgen 2018 hade utställarna tillsammans runt 50 000 besök. På Sandvikens kommun tror man att årets konstrunda kan slå den siffran eftersom vädret väntas bli soligt och varmt och förhoppningsvis lockar ännu fler.

– Jag hoppas att många människor går från stugor och hem och åker runt på Gästrik konst under påskhelgen, säger Katrin Bejmar, ordförande för Gästrik Konst.

Gästrik konst

Visa

Varje påskhelg sedan 2001 presenterar konstnärer och konsthantverkare sina alster i egna ateljéer och tillfälliga utställningslokaler, dessutom arrangeras en samlingsutställning i Konsthallen på Kulturcentrum i Sandviken. I år medverkar 57 konstnärer som ställer ut i Sandviken, Gysinge Bruk, Torsåker, Storvik, Gästrike-Hammarby, Kungsgården, Årsunda, Forsbacka, Överhärde, Rörberg, Högbo Bruk samt Ockelbo. Konstrundan pågår hela påskhelgen och samtliga utställare tar emot mellan klockan 11-16.

I Gävle pågår konst på gångavstånd mellan den 20-21 april. Ett 30-tal konstnärer anordnar en påskutställning i kvarteret Gjutaren på Brynäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer