Personalen på Hofors hälsocentral fick träffa statsministern och diskutera vårdens utmaningar. Foto: SVT

Stefan Löfven besökte prövad hälsocentral i Hofors

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte idag den hårt prövade hälsocentralen i Hofors under sin pågående Sverigeresa.

Hälsocentralen lider av personalflykt, rekryteringsproblem och långa väntetider. Regionens svar på det har varit att ta bort hälsocentralen från hälsovalet.

Kompetensförsörjningsproblematik och hyrläkareberoende, inte minst inom primärvården, är ett par decennier gamla frågor i Gävleborg och statsministern fick träffa personal och patienter som vittnade om situationen.

Miljard till vidareutbildning

En av regeringens lösningar är den miljard man skjutit till för vidareutbildning av vårdpersonal.

– Men sedan måste man också se till att professionen får utvecklas och att det blir bättre arbetsmiljö. Därför skjuter vi också till pengar för landstingen att använda för utvecklingen av de anställda och så vidare, säger Stefan Löfven.

Men om man nu tjänar bättre på att arbeta som hyrläkare – varför ska man då ta ett fast jobb som läkare inom tex Region Gävleborg?

– Nu har landstingen kommit överens inom SKL om att successivt arbeta bort stafettläkarna, för det är dessutom en väldigt dyr lösning.

Se nyhetsinslaget på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer