Nakenbadarna på Stenö i Sandarne, utanför Söderhamn, få inte bada i naturreservatet som finns bakom stängslet vid varningsstenen. Foto: Mikael Johansson/SVT

Naturister kan skada fågellivet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen sätter definitivt stopp för naturisterna att bada och sola inom naturreservatet vid Stenö havsbad i Sandarne.

En del av den norra stranden av Stenö havsbad, precis väster om naturskyddsområdet, har av hävd varit ett nakenbad. Nakenbadet stäckte sig en bra bit in i det naturskyddsområde som finns för fågellivet.

Under fem månader om året råder beträdandeförbud i naturreservatet på Stenö. Foto: Mikael Johansson, SVT

LÄS MER: Nudister och påklädda oeniga om strand

Tidigare har området inte varit avspärrat. Men sedan ett antal år tillbaka finns det ett stängsel med eltråd och stora skyltar. Naturskyddsområdet har ett tillträdesförbud mellan 1 april och sista augusti. Det här har till och från överträtts av badare och andra besökare. Förra året gick det så långt att länsstyrelsen gjorde en polisanmälan om skadegörelse.

LÄS MER: Bostadsägare: Vill slippa naturisternas ”klädkod”

I ett hopp om att få fortsätta sin hävdvunna rätt att bada och sola inom naturreservatets gränser ansökte i år Gävleborgs Naturistförening dispens för sina medlemmar att beträda den aktuella delen av naturreservatet.

Fåglarna behöver frid och lugn i naturreservatet, därför tillåts inget nakenbad. Foto: Mikael Johansson, SVT

Länsstyrelsen säger nu nej till naturisterna eftersom intrång kan påverka fågellivet under bland annat häckningen. Man anser inte att det finns några särskilda skäl för att ge nakenbadarna dispens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.