Det råder brist på lantmätare i Sverige. Nu skapas en skräddarsydd utbildning för arbetslösa lantmätare med examen från ett annat land./Arkivbild Foto: SVT/Arkiv

Stor brist på lantmätare – nu startar ny unik utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på lantmätare i Sverige. Därför har Arbetsförmedlingen, Lantmäteriet och Högskolan i Gävle skapat en skräddarsydd utbildning för arbetslösa lantmätare med examen från ett annat land.

– Lantmäteriet har under flera år haft ett stort rekryteringsbehov och det har varit svårt att rekrytera den kompetens vi behöver, säger Elisabet Lewis, på Lantmäteriet.

Utländsk examen

Hos Arbetsförmedlingen finns detinskrivna lantmätare med en utländsk examen. För att dessa personer ska varaanställningsbara i Sverige krävs det en påbyggnadsutbildning.

– Vi vet att det finns personer med en utbildning tillLantmätare med sig från hemlandet. De uppfyller dock inte de krav vi ställernär vi rekryterar då de saknar kunskap om svensk lagstiftning inomfastighetsbildningsområdet, säger Elisabet Lewis.

Möjligheter till jobb

Möjliga arbetsgivare för en lantmätare är förutom Lantmäteriet även kommuner, byggbolag och gruvbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.