Så här ska kollektivtrafiken byggas ut – kommunens planeringschef berättar Foto: Robin Herzog/SVT

Stor trafiksatsning i Norra Hälsingland – fler bussar och fler turer

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg och Hudiksvalls kommun kommer under 2019 att utöka kollektivtrafiken i centrala Hudiksvall och täta den regionala trafiken till bland annat Delsbo, Ljusdal och Iggesund. Detta annonserades på en pressträff på måndagen.

– Det blir enklare att pendla, säger Hans Gyllow, planeringschef på Hudiksvalls kommun.

Busstätheten ska öka på dagtid, kvällar och helger och Hudiksvall ska få en ny centrumhållplats vid Bankgränd där det i nuläget finns parkeringsplatser. Arbetet i centrala Hudiksvall kommer att innebära att flera busshållplatser försvinner och att andra hållplatser flyttar. Även den nuvarande busscentralen kommer att byggas om. Arbetet väntas vara klart till hösten.

– Jag får synpunkter från bussresenärer om att det inte går många bussar i stan på kvällar och helger. Och jag tror många har efterfrågat fler turer mot Iggesund och mot Delsbo, säger Hans Gyllow.

Kritiska röster

Några personer som har kommit med kritik har sagt att förändringarna med utökad kollektivtrafik kan ställa till det ur ett tillgänglighetsperspektiv.

– En del näringsidkare i centrala Hudiksvall har lyft att det försvinner parkeringsplatser och jag har fått en del synpunkter gällande tillgängligheten till Bankgränd. Men vi har tittat på flera alternativ innan vi slutligen fastnat för Bankgränd, säger Hans Gyllow.

Möjligtvis tio miljoner kronor

Kostnaden är ännu inte fastställd men kommunen har ett budgetramverk på cirka 5 miljoner kronor där staten ska kunna matcha summan vilket gör att totalsumman kan landa på ungefär 10 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.