Landets kommuner betalade totalt 1,8 miljarder kronor i fjol för tillfälligt inhyrd personal. Foto: TT

Stora skillnader i kommunernas kostnader för bemanningspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Landets kommuner betalade totalt 1,8 miljarder kronor i fjol för tillfälligt inhyrd personal. I länet är det dock stora skillnader mellan kommunerna.

Det är nyhetsbyrån Siren som har sammanställt SCB:s siffror. De visar att notan för inhyrdpersonal i landet har ökat med 41 procent jämfört med 2015. I Gävleborgs län finns det stora skillnader. Både för den totala kostnaden och kostnad per invånare.

Ljusdals kommun i topp

Högst kostnad per invånare för inhyrd bemanningspersonal har Ljusdal kommun med 380 kronor och en total kostnad på 7,2 miljoner koronor. Det kan jämföras med Gävle kommun som har en totalkostnad på 13, 2 miljoner kronor, men priset per invånare är 132 kronor. Gävle kommun har däremot den största total ökningen mellan 2015 och 2016, nästan fyra miljoner kronor.

Tre kommuner sticker ut

Två kommuner, Hudiksvall och Ockelbo, har sänkt sina kostnader för inhyrd bemanningspersonal. Hofors kommun redovisar inga kostnader alls för inhyrd personal under 2016.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.