Hör vad insatssoldaten tycker är det svåraste med övningen i klippet ovan. Foto: Robin Herzog/SVT

Största militärövningen på F15 sedan nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

En flygbas i länet har anfallits av fiendetrupper och två av hemvärnets insatskompanier har satts in för att skydda flygvapnets verksamhet. Det är scenariot när 250 soldater ur 18:e hemvärnsbataljonen övar i vad som är den största militära övningen på gamla F15:s område sedan flygflottiljen lades ner 1998.

Övningen som omfattar soldater, hundar, helikoptrar, flygplan och bandvagnar pågår från den 21 till den 24 februari. Målet är att hemvärnet ska få träning i att utöva bevakning och skydd i för samhället viktiga funktioner, som regering och riksdag, eller en flygbas.

– Grunden i allting är en förmåga att kunna hantera strid. Extrema situationer i form av att det är ett anfall, sabotage eller att en motståndare försöker störa det svenska samhället, säger utbildningsofficer och kapten Björn Rydbeck.

Utgör stor del av Försvarsmakten

De flesta soldater i hemvärnet har en grundläggande militär utbildning sen tidigare och nationellt sett utgör hemvärnet ungefär hälften av Försvarsmaktens personal. När SVT är på plats går man genom ett moment där egna soldater blir sårade i strid.

– Just nu tränar de på att snabbt kunna agera mot en fiende och vad händer om man får en sårad soldat och hur får man tillbaka den här soldaten till sjuktransport.

Kriser av olika slag

Sen fjolårets skogsbrand har allt fler personer i länet gått med i hemvärnet som inte bara ingår i militära operationer. Andra utryckningar kan vara att understödja polis med att söka efter försvunna personer och att hjälpa räddningstjänst med brandbekämpning.

– Nästan alla som är med i det här momentet var med och bekämpade bränder, säger Björn Rydbeck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer