Stulna kulturföremål tillbaka i Forsa

Uppdaterad
Publicerad

På Forsa Hembygdsgård var det på fredagen rena julafton när de fick tillbaka de saker som varit borta.

I förra veckan dömdes en 63-årig spanjor för flera stölder av kulturföremål från kyrkor och hembygdsgårdar runt om i Sverige.

Det har gått fyra år sedan upptäckten av inbrottet på Forngården i Forsa utanför Hudiksvall. Mängder med antika föremål var borta.

Tack vare att det fanns ett väl dokumenterat register med fotografier över klenoderna kunde de idag få se sina tillhörigheter igen och Ki Vilhelmsson Rask från Forsa Hembygdsförening kunde plocka upp några av föremålen.

– Nu är det ju otroligt. När vi började få lite aningar om att det var på gång, att de hade hittat sakerna i Danmark funderade vi på om det kunde vara sant. Sen fick vi komma ner till Stockholm och titta på sakerna och då förstod vi att det var sanning. Det saknas nära på hälften. Jag vågar inte hoppas på att vi ska få tillbaka de som saknas. Han har noggrant skrapat bort all märkning på föremålen och då är det svårt att bevisa att det är våra saker.

Stöldgods på auktionsajt

Det var tack vare att en uppmärksam person i Tyskland såg stöldgodset på en auktionsajt och ett stort internationellt samarbete inom polisen som mannen kunde gripas. Men vissa saker hann han troligtvis sälja innan.

– Det är en nyckel som inte finns med så vi kommer inte in i ett av husen. Det är också några skrin som vi så här snabbt kan se att vi inte har fått tillbaka. Vi hade anmält ett 40 eller 50-tal saker som försvunna, men det har vi inte fått tillbaka kan jag säga.

Nu finns ett inbrottslarm installerat och flera andra åtgärder har gjorts för att något liknande inte ska hända igen. För de här sakerna vill man ska förbli här på Forngården.

– De allra flesta sakerna är skänkta av personer härifrån bygden och då är det viktigt att de sakerna får finnas kvar här på Forngården. De tillhör en samling som ska representera en historia kring levernet förr så det är jätte viktigt att sakerna finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.