Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På biblioteket i Andersberg i Gävle kan den som vill låna sig till möjligheten att bli en gitarrhjälte. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Sugen på att bli gitarrhjälte? Nu kan du låna gura på bibblan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en donation av Stim, Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, kan biblioteket i Andersberg nu tillsammans med 187 andra bibliotek i Sverige erbjuda möjligheten för den som vill att låna en gitarr.

Man behöver inte längre sälja sin själ för att bli gitarrgud. Det räcker med en tripp till det lokala biblioteket. Åtminstone om man bor i Andersberg i Gävle, där det från och med nästa vecka går att låna en.

– Det är inte alla som har tillgång till en gitarr. Så då tänker vi att man kan låna en här så kan man prova på och efter det så kan man ju antingen låna igen eller så kanske man får inspirationen av att köpa en gitarr själv, säger Bengt Jonsson som är bibliotekarie på Andersbergs bibliotek.

Gåva från musikbyrå

Tillsammans med 187 bibliotek Sverige har de fått en gitarr av Stim – Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå som ett led i att byrån firar 100 år.

Några andra bibliotek i närområdet som också fått är det i Gävlestadsdelen Sätra, det i Hofors och det i Hudiksvall.

Gitarren på Andersbergs bibliotek kan man låna i två veckor och för att göra det krävs två saker: Att man har ett lånekonto och att man är över 15 år. Och möjligen har lite förkunskaper.

– Ingen av oss kan spela men vi tänker oss att vi ändå ska kunna ge råd framöver kring olika appar man kan använda och vad man behöver tänka på för att ta hand om den, säger Bengt Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.