Något har blivit fel med kommunvapnet – Nordanstig och Trafikverket oense

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har använt fel vapensköld på ett trafikmärke vid kommungränsen, det anser Nordanstigs kommun som vill att Trafikverket ändrar vapensköld.

På alla Trafikverkets kommunskyltar sitter det kommunvapen som hör till varje kommun. Men den vid kommungränsen efter väg 758 som byttes ut förra året är det någonting som är fel med, anser Nordanstigs kommun.

– Svansen pekar uppåt på den. Man kan tycka att det är en struntsak, men vi vill att den här skylten ska överensstämma med övriga kommunskyltar som finns utmed vägarna, där svansen hänger ner. Rätt ska vara rätt, säger kommunikatonschefen Lars Larsson.

Riksarkivet ritade om svansen

Vid kommungränsen efter E4 finns en likadan skylt, men här hänger svansen ner. Trafikverket säger att de har gått efter Riksarkivets registrerade kommunvapen.

I samband med en digitalisering gjordes kommunvapnet om av Riksarkivets konstnär som gjorde sin tolkning av skölden. Så länge man följer vapnets blasonering, alltså den text som beskriver vapnet, kan den se ut hur som helst och i den står inget om svansen, säger man på Riksarkivet.

Registrerade vapnet på PRV 1988

Men kommunen menar att deras version är registrerad långt tidigare på Patent och Registreringsverket och bör vara den som ska gälla. Där är man tydlig med vilken som är den rätta skölden, enligt juristchefen Magnus Ahlgren.

– Båda har rätt i och med att båda sköldarna omfattas av blasoneringen, men från min utgångspunkt är det ganska klart att det är Nordanstigs sköld som omfattas av vårt beslut och är det registrerade kommunvapnet och inget annat.

Trafikverket ingen koll på registreringen

– Det är information som vi inte kände till. Det vi har tagit fram nationellt är från Riksarkivets register, men jag ska ta upp det med min kollega så får vi se om det blir en justering, säger Irene Lodell på Trafikverket.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så här lyder blasoneringen av Nordanstigs kommunvapen:

”Av silver och blått delad sköld, i övre fältet en mot höger gående hälsingehäst i svart, i nedre fältet ett av vågskuror bildat fisknät i silver, bildande sex fullständiga maskor”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.