Svartenbrandt död i lägenhetsbrand

Publicerad

En av sveriges mest kända brottslingar, Lars-Inge Carlander, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt, är död.

Det var vid 17-tiden på fredagskvällen som polis larmades till ett lägenhetsbråk i Kopparberg i  Örebro län. När patrullen kom till platsen upptäckte man att det brann i lägenheten. Brandkåren larmades och en kvinna evakuerades genom ett fönster med hjälp av brandstege.

Inne i lägenheten hittade räddningstjänstens rökdykare en avliden man, som visade sig vara Lars-Inge Carlander.

Lägenheten avspärrad

Hans anhöriga har under natten underättats.

”Händelsen är rubricerad som mordbrand och ingen person är i nuläget uppsatt som misstänkt. Lägenheten är avspärrad och under lördagen kommer en teknisk undersökning att ske av lägenheten”, skriver polisen i Örebro på sin hemsida.

Rymde från Kumla

Lars-Inge Carlander, bördig från Avesta, var en av Sveriges mest kända brottslingar. Han har dömts för flera grova brott och han har suttit sammanlagt 40 år i fängelse. Han rymde flera gånger och han var med i den spektakulära massrymningen från Kumla-anstalten 1972 då 16 interner lyckades ta sig ut därifrån.

Han har bland annat dömts för skottlossning mot poliser, men de flesta brott han dömts för har varit rån.

Rånade Systembolaget i Söderhamn

I oktober 2002 var han med och rånade han Systembolaget i Söderhamn, efter rånet stal han en bil och tog den kvinnliga bilföraren som gisslan. Hon släpptes sedan chockad i ett skogsområde utanför Söderhamn. Hon var också fysiskt skadad med brutna revben och sår både i huvudet och på en hand.

Ganska snart blev Svartenbrandt misstänkt och polisen utfärdade rikslarm. Han greps senare i Dalen i Bollnäs där han då bodde och han dömdes så småningom till sju års fängelse för denna händelse.

Gav ut böcker

År 2009 rånade han Swedbanks kontor i Säter.

Han har också varit dömt till vård och placerad på rättspsyk i Säter och i samband med utslussning därifrån rånade han Statoil i Borlänge.

Han har flera gånger berättat att han lämnat brottets bana och han har också gett ut ett par böcker på det temat.

Han skulle ha fyllt 71 år i början av maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svartenbrandt

Mer i ämnet