Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: SVT

Svarttaxi-grupper breder ut sig på Facebook – Ljusdal ”värst” i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals svarttaxigrupper på Facebook hotar den lokala taxinäringen enligt Svenska Taxiförbundet. Ljusdal, Hudiksvall och Gävle är bland de kommunerna i Sverige där företeelsen är som mest utbredd, med över 11 000 medlemmar i olika Facebook-grupper.

För drygt ett halvår sedan dömdes en man från Bollnäs för olaglig taxiverksamhet. Åklagaren menade att det rörde sig om drygt 1 400 olagliga körningar – något tingsrätten inte kunde slå fast, men mannen fick villkorlig dom och dagsböter.

Men domen verkar inte ha haft någon avskräckande effekt och Svenska Taxiförbundet varnar nu på nytt att svarttaxigrupper hotar seriösa taxiåkare.

Svarttaxigrupperna finns över hela landet. Enligt Taxiförbundet rör det sig om drygt 100 grupper på Facebook med över 123 000 medlemmar.

”Värst i Sverige”

Ljusdal och Hudiksvall är de två kommunerna i Sverige där företeelsen är som mest utbredd. Listan i faktarutan nedan baseras på antal personer i förhållande till andel kommuninvånare som är medlemmar i en svarttaxigrupp på Facebook.

Ljusdal toppar listan med 235 medlemmar i någon grupp per 1 000 invånare. På andra plats kommer Hudiksvall med 155 medlemmar per 1 000 invånare.

Så många är med i svarttaxigrupper

Siffran anger antal personer per 1000 invånare i kommunen som är medlemmar i en svarttaxigrupp.

Ljusdal: 235

Hudiksvall: 155

Luleå: 119

Norrtälje: 81

Östersund: 70

Sundsvall: 67

Gävle: 63

Göteborg: 44

Umeå: 43

Skellefteå: 36

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.