Tordmule är en av de sjöfågelarter som behöver skyddas i Gävleborg. Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Sverige dåligt på fågelskydd – nu föreslås nytt skyddsområde i norra Hälsinglands skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Flera av sjöfågelarterna längs hälsingekusten är hotade. Nu utreder Länsstyrelsen i Gävleborg hur bland annat häckande tordmule, skräntärna och kustlabb ska få det bättre.

Enligt EU-kommissionen är Sverige för dåliga på att skydda marina fåglar och dess områden. Därför har regeringen gett tolv länsstyrelser med kust mot havet i uppdrag att föreslå nya områden till Natura-2000 områden. 

Inventering genomförd i länet

Länsstyrelsen i Gävleborg har genomfört inventering. I norra skärgården, efter Hudiksvalls och Nordanstigs kusterna, har de hittat åtta sjöfågelarter som behöver skyddas. Det rör sig om svärta, roskarl, silltrut, skräntärna, silvertärna, kustlabb, tordmule och tobisgrissla. De flesta av arterna är hotade och blir allt färre i antal. 

Fastighetsägare kan påverkas

Länsstyrelsen kommer informera fastighetsägare och andra sakägare om vilka konsekvenser nya fågelområden kan få. De som berörs kommer att få tillfälle att yttra sig i frågan innan beslutet om skyddsområde i slutändan fattas av regeringen. 

Det här är ett Natura-2000 område:

Natura 2000 är ett nätverk av naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.

I Sverige finns drygt 4 000 sådana områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar. En del av dem är också naturreservat eller nationalpark.

Det är länsstyrelserna som ansvarar för att ta fram förslag på nya Natura 2000-områden. Flera områden är utvalda därför att de är viktiga livsmiljöer för hotade arter.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.