Det är du och jag som konsumenter som står för den allra största delen av matsvinnet. Foto: SVT

Svinnet är störst bland konsumenter

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att att tro att problemet ligger någon annan stans men statistiken visar att det är du och jag som konsumenter som står för den allra största delen av matsvinnet.

Hushållen i Sverige släpper i genomsnitt ifrån sig 107 kilo matavfall varje år och uppskattningsvis 54 kilo av det handlar om ätbar mat. Ungefär hälften av det här spolas rakt ut i avloppet.

Lika mycket ingår i avfallshanteringen och i bästa fall utvinns matresterna som näring och energi genom kompostering eller rötning.

Matsvinnet

I nästan alla Hälsinglands kommuner blandas matavfallet än så länge med vanliga sopor medan man i Gästrikland, Söderhamn och Älvkarleby återvinner matresterna – i nuläget – genom kompostering.

Stor miljönytta att minska svinnet

Men även om det är angeläget att ta vara på det matavfall som trots allt blir menar AnnaCarin Söderhielm som är hållbarhetsutvecklare på Gästrike återvinnare att det allra viktigaste är att så litet som möjligt slängs över huvud taget.

– Det är väldigt stor miljönytta att minska matsvinnet. Det är mycket energi investerad i den mat vi köper och även gödningsmedel, kemikalier. Och om vi sen bara kastar den maten då har ju investeringen varit bortkastad.

För hushållen finns dessutom en del pengar att tjäna – en familj med två barn kan man tjäna upp till 6000 kronor per år genom att minska matsvinnet.

Håll koll vad som finns i kylen

Men frågan är hur man ska gå tillväga. AnnaCarin Söderhielm har några tips:

– Först kan man komma ihåg att bäst före-datum bara är en rekommendation. Många saker håller mycket längre, mjölk kan hålla en vecka, smör kan hålla flera veckor längre. Så lukta och smaka!

Släng inte det som är ätbart. Planera maten, köp inte mer än du behöver och om du köper storpack, frys in det som inte går åt. Håll koll på vad du har i skafferiet och kylskåpet och laga av det som finns i tid.

Vet du hur mycket mat du slänger i onödan? Här kan du göra ett test.

Här får du matsvinnsexpertens smarta knep för att minska på svinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet