SVT granskar – anmälningar om hot och våld i skolan ökar

Uppdaterad
Publicerad

SVT har granskat alla anmälningar om hot och våld i förskoleklasser, grundskola och gymnasium som inkommit till Arbetsmiljöverket från 2014 till terminsslutet 2018. Anmälningarna har ökat stadigt och totalt rör det sig om 3443 stycken. Fem av händelserna som anmälts inträffade i Hälsingland i fjol.

Tre av de fem händelserna i Hälsingland inkluderade hot och våld med tillhyggen. Bland annat knivdådet mot en skola i Bollnäs där en knivman försökte att ta sig in på Torsbergsgymnasiet och bankade med en kniv mot en dörr, ryckte i dörrar och kastade in gatstenar genom fönster. Men några nya säkerhetsåtgärder har inte tillkommit på skolan sedan händelsen, man följer de gamla rutinerna.

– Känner man till våra säkerhetsplaner som vi går genom varje termin, som är enligt Skolverkets direktiv, så vet man vad man ska göra i en sådan situation. Jag vill betona att personen aldrig tog sig in i gymnasiet, säger Lena Andersson Malm, rektor på Torsbergsgymnasiet.

Oklart om våldet ökar

Det är svårt att få en rättvis bild över hoten och våldet i Sveriges skolor. Mängden anmälningar till Arbetsmiljöverket ökar men om det faktiskt blivit värre vet man inte i nuläget. Allt fler skolor i dag har i vilket fall som helst kameraövervakning, väktare och id-kontroller.

Enligt SVTs granskning har Arbetsmilijöverket fått in ungefär 220 anmälningar där knivar eller vapenliknande föremål förekommit i skolan de senaste fem åren.

Se faktarutan nedan för mer information om hot och våld i Hälsinglands skolor under 2018.

Hot och våld i Hälsinglands skolor 2018

Ljusdal:

• Färila Centralskola: En elev hotar en lärare med en bandyklubba och plastlist

• Färila Centralskola: En elev slår igen en dörr i huvudet på en lärare

Bollnäs:

• Alirskolan: En lärare tar emot slag medan elever bråkar

• Kilaforsskolan: En elev hotar en annan person med ett metallskaft mot halsen

• Torsbergsgymnasiet: En man försöker att ta sig in på skolan och kastar gatsten genom fönster samt bankar med kniv mot en dörr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.