Valkompassen har gjorts över 22 300 gånger i Gävleborg. Foto: SVT/SVT Grafik

SVT:s valkompass: Har gjorts över 22 300 gånger i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Många väljare har gjort SVT:s valkompass för att matcha sina åsikter mot partiernas. Den lokala valkompassen för Gävleborgs kommuner har gjorts 22 340 gånger.

Mobilförbud i skolan, mottagande av flyktingar och sex timmars arbetsdag. Det är några av de frågor som väljare kunnat matcha sina åsikter mot partierna i.

– Vi har vid sidan av den vanliga politikbevakningen erbjudit ett guidande material där användarna själva kan se vad partierna och kandidaterna står för och bilda sig en uppfattning. Där har våra valkompasser varit centrala. Att det har funnits behov av detta ser vi i de här siffrorna – många var inne på valdagen för att göra valkompasserna, SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg.

Landstings- och kommunval

Inför tidigare val har väljare kunnat matcha sina åsikter mot partierna när det gäller riksdagsvalet. Inför årets val har SVT byggt ut den tjänsten även till landstings- och kommunval.

”Otroligt roligt”

I Gävleborg har valkompassen på kommunnivå gjorts 22 340 gånger – flest gånger i Gävle och Hudiksvall.

– Det är klart att det är en framgång att så många Gävleborgare tagit sig tid att göra valkompassen. Det är också ett kvitto på att publiken haft nytta av den här tjänsten, säger Jimmy Roos, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valkompassen 2018

Mer i ämnet