SVT:s lokala valkompass gjordes av närmare var femte västerbottning. Foto: SVT/SVT Design

Närmare var femte länsbo gjorde valkompassen

Uppdaterad
Publicerad

Många väljare har gjort SVT:s valkompass för att jämföra sin åsikter med partiernas. Den lokala valkompassen i Västerbottens gjordes av närmare var femte länsbo.

SVT Nyheter har tidigare haft en tjänst för att hjälpa väljare att matcha sina åsikter mot riksdagspartierna. Inför årets val har den tjänsten byggts ut till att dessutom innehålla landstings- och kommunvalen.

Och det verkar ha varit populärt. Närmare var femte person i Västerbotten har använt sig av den lokala valkompassen inför valet. Totalt har 48 300 personer valt att delta. I Västerbotten finns det 205 278 röstberättigade.

Valkompassen 2018

Mest populär i Umeå

Störst var intresset i Västerbottens två största kommuner. I Umeå gjorde 23 977 personer valkompassen och i Skellefteå var det 11 827 personer som jämförde sina åsikter med de lokala partierna.

Föga förvånande är det i länets minsta kommun som den gjordes minst gånger, i Bjurholm var det 503 personer som gjorde valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valkompassen 2018

Mer i ämnet