De är inte varandras förstahandsval – men varken Marie Morell (M) eller Kaisa Karro (S) utesluter ett samarbete i Region Östergötland. Foto: SVT

M+S=sant?

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Moderaterna är öppna för ett samarbete i Region Östergötland – även om de inte är varandras förstahandsval.

Ska den blocköverskridande kvartetten fortsätta styra Region Östergötland?

Eller blir det allianspartierna som bildar ett styre?

Valkompassen 2018

Kan det till och med bli ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna?

”Vi är beredda att prata med alla“

Ja allt verkar möjligt medan partierna väntar på det slutliga valresultatet i regionvalet.

– Vi är beredda att prata med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger Kaisa Karro (S) regionråd i Region Östergötland.

– Vi kan diskutera olika lösningar, säger Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland.

”Kräver ganska mycket”

Varken Marie Morell eller Kaisa Karro utesluter ett samarbete dem emellan.

– Nej, som sagt. Vi är beredda att prata med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger Kaisa Karro (S).

– Socialdemokraterna och Moderaterna skulle skapa en majoritet, men om man ska gå ihop kräver det ganska mycket av båda partierna, säger Marie Morell (M).

”Alliansen  mest naturliga”

Och båda är tydliga med att det inte är deras förstahandsval.

– Jag står fast vid att det är alliansen som känns som det mest naturliga, men det är klart att vi vill finnas med i en majoritet, säger Marie Morell (M).

– I första hand pratar vi med de partier som vi har styrt tillsammans med, säger Kaisa Karro (S).

Inte egen majoritet längre

Region Östergötland har styrts av fyra partier: Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Men efter valet har dessa fyra partier inte längre majoritet i regionfullmäktige.

Inte heller allianspartierna – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – skulle få egen majoritet i regionfullmäktige.

Minoritet – ”inte problem”

Men det behöver inte vara ett problem, enligt Marie Morell (M) eftersom det inte är särskilt troligt att Sverigedemokraterna och de rödagröna partierna går ihop med en gemensam budget.

På nämndnivå behöver det inte heller vara ett problem, enligt Morell, eftersom Miljöpartiet inte får platser i nämnder och styrelser – och där avgörs de flesta sakfrågor.

– Jag tycker att ett styre med alliansen skulle vara helt gångbart, säger Marie Morell.

Det värsta som kan hända

Och inte heller Centerpartiet verkar utesluta något.

– Vi har sagt att vi kan samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Det som är viktigt är ju att man kan styra regionen och får igenom beslut. Det värsta som kan hända är att man inte har beslutsmandat och att oppositionen får igenom beslut som kostar pengar och inte är förankrade i budgeten, säger Christian Widlund (C) politisk sekreterare i Centerpartiet.

Nytt styre i november

Förhandlingarna väntas komma igång i mitten av nästa vecka när valresultatet är färdigt och partierna har haft gruppmöten. Det nya styret i Region Östergötland kommer formellt att utses i november.

Här kan du se hur mandatfördelningen i Region Östergötland blev efter valet.

Och här kan du själv pussla och se hur stora olika samarbeten skulle bli. Scrolla ner till ”Östergötlands län” i rullisten.

Partiernas önskestyre

I valkompassen tidigare i år ställdes frågan: Hur vill ni att det politiska styret ska se ut hos er efter valet 2018?

Så här svarade partierna:

Moderaterna: Vi vill i första hand styra med övriga Allianspartier.

Centerpartiet: Det absolut viktigaste är att det bildas en politisk majoritet som tillsammans kan ta fram ett politiskt program som man kan vara överens om och som leder Region Östergötland framåt.

Liberalerna: Det vägledande för Liberalerna kommer alltid vara i vilken grad vi får gehör för vår politik – med Östgötarnas bästa för ögonen!

Kristdemokraterna: Vi har goda erfarenheterna av att under åtta år styra med övriga allianspartier. Då kortade vi köerna och förbättrade ekonomin. Därför anser vi att ett alliansstyre vore det bästa.

Socialdemokraterna: Breda politiska överenskommelser och tydliga majoritetsstyren är bra för Östergötland och Sverige. Socialdemokraterna kan tänka sig att samarbete med alla partier utom SD.

Vänsterpartiet: Vi kan tänka oss att samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och eventuellt andra partier om det finns möjlighet att föra en politik som minskar orättvisorna

Miljöpartiet: Vi vill sitta med i ett stabilt styre. Det nuvarande har fungerat bra.

Sverigedemokraterna: SD, M och KD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valkompassen 2018

Mer i ämnet