Tack för att ni delar med er – utan er är vi ingenting

Publicerad
Krönika ·

Lokala medier lever i symbios med lokalbefolkningen. Utan era berättelser har vi ingenting att berätta. Utan er kan vi inte spegla och granska samhället vi lever i. Så tack för att ni delar med er.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Pelle Magnell fick en felaktig cancerdiagnos. Läkarna sa att han skulle ta vara på den sista tiden, för snart skulle han dö. I sex månader förbereder Pelle och hans fru Kerstin sig inför det ofrånkomliga. De planerar begravningen. Gör sig av med djur på gården, säljer båten.

Men läkarna har fel. Pelle har inte cancer.

För ett par månader sedan fick SVT Gävleborgs reporter Cissi Eriksson Granér höra talas om Pelles historia. Hon kontaktar Pelle och frågar om han vill vara med i tv och berätta.

Pelle funderar några dagar. Han bestämmer sig för att säga ja. Han väljer att dela med sig av sitt liv, av en tid som satt spår i själen.

Hur kunde läkarna ha så fel?

Endast de som själva fått ett dödsbesked och förberett sin egen begravning kan nog förstå känslan. De flesta som möter detta lever inte för att kunna berätta. Men Pelle överlevde.

”Man är ju glad och lycklig att man har kommit tillbaka, men vi har haft ett helvete, jag och min familj”, säger Pelle i reportaget.

Hur kunde läkarna ha så fel? Det är frågan jag och säkert många andra vill ha svar på efter att ha hört Pelles berättelse.

John Mälstam som är chefläkare på Region Gävleborg svarar så gott han kan. Ber om ursäkt för det lidande paret Magnell fått utstå.

Båda sidorna måste höras

Lika viktiga som era personliga berättelser är för oss är svaren från de ansvariga. Genom att lyssna på båda blir vi förhoppningsvis klokare, förstår lite mer av samhället – dess styrkor och dess svagheter.

Jag är helt säker på att ingen läkare med vilje lämnar en felaktig cancerdiagnos till en patient. Så vad gick fel? Efter SVT:s granskning har Region Gävleborg inlett en interngranskning. De har pratat med paret Magnell, bett om ursäkt.

Kanske leder utredningen till förbättrade rutiner. Kanske leder den till att färre personer i framtiden får ett felaktigt dödsbesked. Det vet inte. Men vi vet att era berättelser, som ni delar med er av, kan påverka, förändra och förbättra samhället.

Ni är den lokala journalistiken

Varje dag möter vi er i stort och smått: Andersbergsbor som berättar om den långvariga oron för den farliga busshållplatsen efter att två barn blivit påkörda. Undersköterskor i Ockelbo som skojar om att lönesatsningen från kommunen kanske räcker till en fika i månaden – om de delar på wienerbrödet. Jimmy Nordin som gör comeback i kulringen. Gävleeleverna som samlar pengar till en skola i Colombia. Edsbyborna som tror att en öppning av Kringelgruvan skulle vara bra för bygden.

Det är ni och era berättelser som är den lokala journalistiken. Så tack för att ni delar med er!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet