Glesbygd, sjukvård, föreningsliv, Valkompassen – spana in utgivarens topplista.

Krönika: Ansvariga utgivaren listar – här hittar du valbevakningens höjdpunkter på SVT Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Nu är det dags. Och slutspurten inför valdagen har varit intensiv.

För oss på SVT Gävleborg pågår valbevakningen hela tiden. Vårt jobb är att granska makthavarna och besluten de fattar. Inför, under mandatperioden och efter valet.

Det här har vi bevakat

Det senaste året har vi storsatsat på glesbygdsfrågor, sjukvård, skola, klimat, kommunala pengar till idrott- och föreningsliv och en kartläggning av kandidaterna på vallistorna – områden som vi vet är viktiga för er väljare.

Bland annat visar vår granskning av den politiska makten i Ljusdal att endast tre ledamöter bor på landsbygden i kommunen, resten bor i tätorterna. Ingen Ramsjöbo som SVT:s reporter pratade med då kände en enda politiker. Vi har berättat om bussturer och annan service som lagts ner, om hur allt färre unga ska försörja fler äldre – men också om hur byalaget i Tallåsen vände trenden och fick liv i byn.

Avslöjanden och granskningar

Under våren granskade SVT:s lokala redaktioner sjukvården tillsammans med Uppdrag granskning. Vi kunde berätta att det är långa köer till specialistvård inom region Gävleborg och träffade Benny i Stugsund som långsamt förlorar synen för att han inte fick behandling i tid.

Vi kunde också avslöja att 40 miljoner som skulle till förlossningsvården saknas i redovisningen och att ansvariga inte vet vart de tog vägen, samt att Gävleborg hade högre dödlighet i covid-19 än andra län. Ta del av hela granskningen här.

I Gävle vittnar flera boende och organisationer i Andersberg och Sätra om bristen på möjligheter att idrotta. Samtidigt ger kommunen i år bara sju miljoner kronor till föreningar för projekt kopplade till integration och aktivering av unga, där Brynäs och Gif får mest pengar av alla. SVT Gävleborg har granskat de dolda idrottsmiljonerna.

Vi har också kartlagt samtliga kandidater till kommunvalen och bland annat berättat om att flera toppkandidater har stora skulder till Kronofogfogden.

Missa inte Valkompassen

Men det mest omfattande jobbet som SVT gjort är Valkompassen. I den kan du söka upp din kommun eller region och se vad varje parti tycker i lokala frågor. Du kan också svara på frågorna själv och se vilket parti du matchar med. Bakom Valkompassen ligger ett gediget och omfattande journalistiskt arbete. Har du inte bestämt dig för vilket parti du ska rösta på än? Kolla in Valkompassen.

Under valkvällen finns SVT Gävleborg på plats för att snabbt ge dig nyheterna. Du kan ständigt hålla dig uppdaterad om vad som händer i länet på vår sajt och i vår app SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet