Region Gävleborgs lednings agerande försvårar mediernas journalistiska arbete, menar SVT Nyheter Gävleborgs redaktionschef Joanna Wågström. Foto: SVT

Invånarna de stora förlorarna när regionen lägger locket på

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

De senaste veckorna har SVT granskat hyrläkare i region Gävleborg. Vi har berättat att notan för hyrläkare och sjuksköterskor skenar och att kontrollen av de som hyrs in har stora brister.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Granskningen väcker många frågor om systemet med hyrläkare och den omfattande användningen av dessa inom regionen. Frågor som ansvariga chefer borde svara på.

I flera veckors tid har redaktionen sökt sjukhusledningen för en intervju om det som framkommit. Men ingen ställer upp och svarar på frågor framför kameran.

Först efter flera veckor svarar regionens HR-chef Ulrika Boström Gatti på mejl.

Hindrar insynen

Region Gävleborg är en myndighet med en budget på över 12 miljarder kronor varje år. Merparten av pengarna kommer från Gävleborgarna, via skattsedeln.

Ledningen på regionen förvaltar våra gemensamma pengar och har därmed ett ansvar att berätta om hur de använder medlen och varför. I mina ögon är det en självklar del av uppdraget som hög chef inom en offentlig verksamhet att ställa upp och svara på frågor från media.

Att säga nej till intervjuer och ta flera veckor på sig att svara hindrar oss i vårt journalistiska arbete. Vilket i sin tur hindrar invånarnas möjligheter till insyn. Det är allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet